maandag 6 november 2017

De Franco in Ivo Belet

De citytrip van Carles Puigdemont naar Brussel bleek dan toch de juiste keuze te zijn geweest. Oké, toegegeven, het weer in de Republiek Catalonië is beter dan in de Belgische hoofdstad en er gaat niets boven overheerlijke tapas, maar hé, de vrouwen zijn hier knapper én je wordt in België niet in de gevangenis gestoken voor een bepaalde politieke overtuiging. Puigdemont en vier van zijn ministers zijn immers vrijgelaten onder voorwaarden. De vijf politici moeten wel in België blijven totdat de rechter zich inhoudelijk buigt over het Europese arrestatiebevel dat een Spaanse rechter had uitgevaardigd tegen Puigdemont. Want jawel, in het land van Franco neemt men het iets minder nauw met de mensenrechten dan in het land van Kuifje. Daar riskeer je voor het organiseren van een referendum over onafhankelijkheid een langere gevangenisstraf dan voor het verkrachten van een vrouw. Of een man, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

Na een wat moeizaam begin zitten in ons land ook alle partijen op dezelfde lijn wat betreft de Spaanse tragedie en de schandalige stilte van de Europese leiders, Jean-Claude Juncker en Donald Tusk. De Vlaamse liberaal Karel De Gucht heeft gelijk dat hij stelt dat het de verdomde plicht is van de president van de Europese Commissie en de voorzitter van de Europese Raad om te reageren. Alleen CD&V hinkt wat achterop. Het lijkt zelfs dat de Vlaamse tsjeven het wel allemaal oké vinden, zulk een Turkije in Europa. In het Nieuwsblad liet Europees parlementslid  voor CD&V Ivo Belet hetvolgende optekenen over Esteban Gonzalez Pons, de ondervoorzitter van de EVP die de N-VA onder andere een "xenofobe partij" noemde: "Ik ken Esteban als een heel gematigde collega. Ik begrijp dat hij het niet apprecieert dat politici nu willen interveniëren in een gerechtelijke procedure." Het lastige is namelijk dat de Partido Popular, in dezelfde EVP-fractie zit als CD&V. Dus vond Ivo Belet het nodig om de PP hun ondemocratische wandaden openlijk te steunen.

Natuurlijk, en dat mogen we niet vergeten, de Katholieken hebben natuurlijk een lange geschiedenis wat betreft het muilkorven en vervolgen van andersdenkenden. Maar het wordt nu misschien wel eens tijd dat Beke en Co eens duidelijk stellen wat ze over de Spaanse kwestie vinden. En vooral, belangrijk voor de binnenlandse politiek, wat ze vinden van het opsluiten van democratisch verkozen politici. Het kan handig zijn voor de keuze van de Vlaming in 2018 en 2019...

(Geza)Ni(c)k
6 november 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten